Vi har overset en fejl – det beklager vi

Forbrugerrådet TÆNK har i sommeren 2021 udført en test på skoletasker, der blandt andet omfattede kemi. TÆNK har herved fundet et uønsket ftalat*, DEHP, i de indvendige lag i reflekserne på den JEVA taske de har testet.
Medmindre man aktivt sprætter syningerne op og åbner de indkapslede lag, vil stoffet ikke kunne komme i kontakt med huden og omgivelserne.
Den testede model er vores BEGINNERS i farven 09 Monster Wheels.

På illustrationen kan du se hvilke dele på skoletaskerne det drejer sig om:

JEVA har omgående standset brugen af reflekserne, hvori ftalaten DEHP er fundet i det nederste indkapslede farvede materiale.

Ovenpå er påsyet et klart reflekterende materiale som IKKE indeholder ftalater, dvs. der ikke er direkte hudkontakt med det ftalatholdige materiale.

Vores producent og dermed vi, har desværre overset den pågældende fejl.
Som følge heraf har vi været i tæt samarbejde og dialog med Miljøstyrelsen og kemikalieinspektionen.
Kemikalieinspektionen har på den baggrund d. 12. juli 2021 oplyst JEVA, at de har til hensigt at meddele en indskærpelse til JEVA om at overholde reglerne om ftalater i artikler.
Denne har JEVA modtaget, og sagen er afsluttet.
Skoletasken vurderes dog ikke efter Kemikalieinspektionen at udgøre en risiko for brugerne.

Det har altid været JEVA’s erklærede målsætning at levere skoletasker, som er fri for alle skadelige stoffer i henhold til gældende lovgivning og grænseværdier.
Det har vi kunnet stå inde for i mange år, hvilket tidligere tests også har bekræftet.
Dette ideal vil vi fremover leve op til igen, og vores tests fra vores laboratorie vil blive lagt offentligt ud hvert år på vores hjemmeside www.jeva.dk.

Denne erklæring er opdateret d. 13/7 2021.

* Ftalater har tidligere været brugt som blødgørende stof i PVC-, farve-, lak- og kosmetikprodukter.
Da ftalater kan være hormonforstyrrende i større mængder, i direkte kontakt med hud og slimhinder, har der især været fokus på anvendelsen af stoffet i legetøj til 0-3 årige børn, da disse forventeligt putter ting i munden.
Ftalater har i Europa siden 2015 hørt til på listen over uønsket kemi. I resten af verden er det stadig det mest anvendte stof til blødgøring af plast.